Blog

Diploma Bouwkunde? Bij deze bedrijven kun je werken

Bouwen is doen: dingen maken en werken aan de toekomst van Nederland. Maar de branche heeft meer te bieden! De bouw is bijvoorbeeld ook plannen, tekenen, voorbereiden, overkoepelend denken, dingen doorberekenen en ervoor zorgen dat de juiste bouw professionals bij elkaar komen. Heb jij je diploma Bouwkunde op zak en wil je weten wat de markt een specialist als jou te bieden heeft? We hebben een overzicht gemaakt van beroepen en bedrijven waar je kunt werken. 

Diploma Bouwkunde 

Bouwkunde is een hbo-opleiding die je in vier jaar kunt afronden. De studie begint breed, waarna je je specialiseert binnen een bepaald vakgebied. Het maken van gebouwen – en alles wat hierbij komt kijken – staat centraal. Van de eerste tekening tot de uiteindelijke oplevering en alle stappen daartussen, die binnen een bouwproject worden gemaakt. Je leert o.a. alles over constructies, materialen, duurzaam bouwen en bouwtechnische zaken. Een diploma Bouwkunde biedt een stevig fundament voor de toekomst! Wist je bijvoorbeeld dat uit cijfers van de Nationale Alumni Enquête blijkt dat…   

  • 90% van de afgestudeerden na de masteropleiding binnen anderhalf jaar een baan vindt;  
  • van dit percentage vindt 98% een baan op minimaal hbo-niveau;  
  • 91% vindt binnen anderhalf jaar een baan op universitair niveau.  

Bedrijven met bouwkundige specialisten 

Met een diploma Bouwkunde kun je op verschillende plekken aan het werk. Bij een bouwbedrijf bijvoorbeeld, een woningbouwvereniging, projectontwikkelaar, een vastgoedinvesteerder, ingenieur of bij een architectenbureau. En heb je er weleens over nagedacht om te gaan freelancen? Als ZZP’er laat je jezelf inhuren als specialist. Je staat bij de KvK ingeschreven als eenmanszaak en regelt je eigen opdrachten… of je schakelt ons in! 

Wat kun je worden met een diploma Bouwkunde? 

Naast verschillende branches en/of disciplines, kun je ook voor uiteenlopende beroepen kiezen met je Bouwkunde-papieren op zak. Tijdens de opleiding heb je al een specialisatie gekozen. Dit kan bijvoorbeeld in architectuur, uitvoering of constructie, in werkvoorbereiding of in calculatie. Wij bieden uiteenlopende vacatures, die aansluiten bij deze kennis. We hebben vier voorbeelden op een rij gezet. 

Leestip: Nieuwe website Goodijk Personeel – een digitale tour! 

Bouwkundig inspecteur 

Een bouwkundig inspecteur houdt zich – zoals de naam al zegt – bezig met het inspecteren van bouwplannen. Je focust je op de constructie en bepaalt aan de hand van de bevindingen of deze voldoen aan alle normen en de wet- en regelgeving. Dit kunnen algemene inspecties zijn, waarbij de complete plannen onder de loep worden genomen, maar ook checks binnen een bepaald vakgebied: het loodgieterswerk of de elektra bijvoorbeeld. 

Projectleider in de bouw 

Als projectleider in de bouw ben jij het centrale middelpunt binnen een project. Je bent verantwoordelijk voor de planning, organisatie en het proces. Je stuurt het team aan en werkt niet alleen vanaf kantoor, maar staat regelmatig zelf met je voeten in de klei. In deze rol moet je technische kennis hebben, punctueel zijn en goed kunnen samenwerken. 

Bouwkundig tekenaar 

Heb jij bouwen in de vingers? Als bouwkundig tekenaar maak je plannen visueel. Je maakt ontwerptekeningen, bouwaanvraagtekeningen, bestektekeningen, werktekeningen en tekent bouwkundige details in bestaande plannen. Binnen de opleiding Bouwkunde kun je jezelf vanaf het tweede leerjaar specialiseren tot tekenaar/ontwerper. 

Calculator 

Als calculator ben je van de cijfers en statistieken. Je brengt alle kosten van een bouwproject in kaart en berekent deze tot in detail door. Je vraagt offertes op bij de betrokken partijen, berekent de personeels- en materiaalkosten en zorgt voor de basis van de  inkoop. Jij bent een echte wizkid, die onmisbaar is binnen het bouwbedrijf. 

Uitdagende baan vinden met je diploma Bouwkunde? 

Ben je benieuwd geworden naar bovenstaande functies? Is het nog niet helemaal wat je zoekt en wil je kijken naar andere mogelijkheden? Of wil je gewoon een keer sparren met ons? Wij maken graag kennis met je, om samen te kijken naar de beste vervolgstappen voor een mooie toekomst in de bouw! Gebruik het contactformulier of app ons rechtstreeks!